Na zajęciach poznaliśmy przepis na prawdziwe pierniki. Jest on nietrudny, więc myślę, że każdy (z niewielką pomocą mamy lub babci) może sobie poradzić z upieczeniem tych pysznych ciasteczek.
Przepis na pierniki
Składniki:
- 50 dag mąki
- 20 dag miodu
- 20 dag cukru pudru
- 12 dag margaryny
- 1 jajko
- 1 dag sody oczyszczonej
- 1 paczka przyprawy do pierników
Sposób wykonania:
- Miód gotujemy z cukrem i przyprawą. Zostawiamy do wystygnięcia.
- Dodajemy przesianą mąkę, sodę, margarynę i jajko.
- Wyrabiamy ciasto jak na pierogi, cienko rozwałkowujemy i wycinamy pierniki.
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut.
- Pierniczki przechowujemy w słoju lub szczelnie zamkniętym pudełku. Najlepsze są po 2, 3 dniach.
SMACZNEGO!
Nasz kolega Franek, wraz ze swoim bratem, zrobił nam taką słodką niespodziankę, upiekł pierniki w kształcie serduszek i poczęstował dzieci w klasie.
Pierniczki były pachnące, bardzo mięciutkie i pyszne, dlatego błyskawicznie znikły z talerza.
Frankowi bardzo dziękujemy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz