Strony

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Pierniczki Franka



Na zajęciach poznaliśmy przepis na prawdziwe pierniki. Jest on nietrudny, więc myślę, że każdy (z niewielką pomocą mamy lub babci) może sobie poradzić z upieczeniem tych pysznych ciasteczek.

Przepis na pierniki

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 20 dag miodu
  • 20 dag cukru pudru
  • 12 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 1 dag sody oczyszczonej
  • 1 paczka przyprawy do pierników
Sposób wykonania:
  1. Miód gotujemy z cukrem i przyprawą. Zostawiamy do wystygnięcia.
  2. Dodajemy przesianą mąkę, sodę, margarynę i jajko.
  3. Wyrabiamy ciasto jak na pierogi, cienko rozwałkowujemy i wycinamy pierniki.
  4. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut.
  5. Pierniczki przechowujemy w słoju lub szczelnie zamkniętym pudełku. Najlepsze są po 2, 3 dniach.
SMACZNEGO!




Nasz kolega Franek, wraz ze swoim bratem, zrobił nam taką słodką niespodziankę, upiekł pierniki w kształcie serduszek i poczęstował dzieci w klasie. 




Pierniczki były pachnące, bardzo mięciutkie i pyszne, dlatego błyskawicznie znikły z talerza.



Frankowi bardzo dziękujemy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz